De ce un maseur trebuie să fie inițiat în domeniul nutriției?
Masajul și alimentația. La prima vedere pare să nu fie evidentă tangența. Doar scopul
unui maseur este să deservească plăcut clientul prin cure de masaj, care îi vor trezi corpul din
încordarea acumulată și iarăși va avea puteri să infrunte realitatea vieții. Dar... este un dar la
mijloc. La momentul actual, în lumina progresului științific, indiferent de activitate, sunt prețuiți
oamenii erudiți și competenți în ceea ce fac. Când ești capabil să realizezi o consultație inițială,
să poți răspunde la întrebările apărute, să poți oferi recomandări vaste și să contribui la
dispersarea îndoielilor intrerioare, devii un specialist prețuit și căutat.
Deci, din punctul meu de vedere ca medic și pedagog în domeniul medicinei cu un staj
deja bogat de activitate, pot cu siguranță să susțin că pentru un maseur e puțin să posede doar
procedeele de masaj la momentul actual. Tendința internă trebuie să țină vectorul mereu
direcționat spre o dezvoltare continuă a capacităților profesionale. Fiecare treaptă urcată în
această ascensune, te duce evident spre succes.
Un maseur contemporan la prima discuție cu viitorul său client, poate să-l cucerească nu
numai prin exterior, exprimare verbală, dar și prin capacitatea de a realiza o consultație la nivelul
fizic al corpului. Corpul uman este o structură pierfectă, creată ideal pentru a funcționa continuu
și când este necesar, include multiple mecanisme de adaptare și rezistență. Sigur, are răbdare
până la un timp și atunci când simte risc pentru sănătate, ne trimite diverse semnale nu numai
prin simțuri, dar și exprimate la suprafața corpului. Capacitatea unui specialist de a identifica
aceste semne și ale descifra este evidentă.
Maseurul este unul din acei specialiști care contactează prin atingere corpul uman și simte
sub mâna sa nu numai vibrațiile țesuturilor vii, dar și durerea, încordarea, cât și devierile
patologice apărute. În cadrul școlii noastre de masaj instructorii posedă efectiv capacitatea să
direcționeze cunoștințele cursanților în domeniu cunoașterii corpul uman și să vă dezvolte
capacitatea de a identifica problemele apărute, cât și metodele de ameliorare a lor. Cursurile sunt
organizate în cascadă, astfel în cât fiecare doritor să aleagă la ce treaptă se identifică și să poată
înțelege dorința internă spre ascensiune profesională diversificată.
O treaptă spre ascensiunea profesională o considerăm și cunoașterea bazelor nutriției
sănătoase. Înainte de a descrie prioritățile acestui curs, voi lamuri noțiunea de nutriție. Mulți o
identifică doar cu formarea unui rațion alimentar constituit din rețete standar formulate. Dar
procesul de nutriție este mult mai profund din toate punctele de vedere. Nutriția include în sine
toți acei nutrienți zilnici, în cantități necesare pentru a forma structuri sănătoase: 20 aminoacizi,
acizi grași omega 3,6,9, grăsimi animaliere, glucide complexe, cât și minerale, vitamine.
Evident, nutriția include acele mici piese tehnice din care se contruiesc zilnic țesuturile, se
renovează celulele, se fortifică imunitatea, se formează hormonii. Lista poate fi continuată. Însă
am să vă atrag atenția că dacă pe o perioadă mai îndelungată de timp din alimentație lipsesc
unele sau altele din aceste elemente necesare, organismul nu se oprește, dar începe să producă
eronat structurile, înlocuind detaliile lipsă prin alte elenmente, nu întotdeauna sănătoase (metale
grele, grăsimi nesănătoase, dulciuri, etc) Treptat apar schimbări structurale – de la fibroză,
atrofie până la cancer. Concomitent omul contemporan în tumultul vertiginos al vieții, s-a
dezvățat să fie concentrat la momentul alimentației. În timpul alimentației rar cănd gândurile
sunt concentrate la gust, rumegat, aspect vizual. Ritualul unei alimentații conștiente a plecat în
istorie. La moment alimentația o putem asocia mai corect cu o «împlutură de mațe». Dar voi
susține cu siguranță că 70% din sănătate depinde de digestia care are loc în tractul digestiv. De
aici provin majoritatea devierilor de sănătate. Sigur, influiența stresului și a emoțiilor negative nu
o neagă nimeni, aceste aspecte merg de mână cu indigestia.
În cadrul cursului de nutriție, maseurii vor fi ghidați pe larg în acumularea cunoștințelor
despre fiziologia tractului digestiv, etapele digestiei, formarea unui rațion corect, rolul grupelor
de nutrienți în funcționalitatea organismului, cum corect să-ți crești masa musculară, căt de
importante sunt grăsimile pentru creier, contrucția țesuturilor, cât și despre aspecte
psihosomatice ce influiențează digestia. Și nu ne vom opri doar aici, tot ce ne înconjoară este
constituit din energie ce se transformă continuu în vibrații de lumină. Alimentele la fel conțin
aceste vibrații, cu cât sunt mai vii sau proaspăt pregătite, cu atât este mai înal potențialul
energetic al organismului, cât și vitalitatea lui. Concomitent vă voi ghida pașii cum să identificați
legătura dintre digestie și exteriorul fizic, ținuta omului, cum să înțelegeți că nu merge vorba
doar despre obezitate sau insuficiență de masă corporală, mai degrabă e o stagnare metabolică
provocată de disbalanța hormonală. Vom discuta despre un plan corect de recomandări pentru
clienții ce beneficiează de srviciile oferite de maseuri.
Dar cel mai important este să realizați nivelul vostru de sănătate, cum mai efectiv să
ameliorați problemele apărute pentru ca să aveți forțe de muncă în practica masajului. Nu poate
un om ce are probleme de sănătate să fie efectiv în ceea ce face și să ofere sfaturi corecte când
singur nu le respectă. Falsitatea se resimte intuitiv atât la nivel fizic, cât și la nivel energetic.
Deaceea cunoștințele acumulate va fi necesar să le implementați și în viața personală.
Vă așteptăm cu drag în incinta școlii noastre pentru a vă ghida pașii spre perfecționare
contiunuă!
Aurelia Bodrug, medic nutriționis, coordonatorul cursului de nutriție pentru maseuri